Schrijver in residentie: Koen Caris

Augustus 2020

Koen Caris

SCHRIJVER/DRAMATURG/VERTALER

Koen Caris (1988) is schrijver, schrijfdocent en vertaler.

Bekijk hier de video van Koen: Klik hier 

Tekstfragment Sluis  Koen Caris

Ik sta in de zon en laat me verbranden. De velden, die ooit groen waren en golfden als het waaide, zijn inmiddels geel en dor, het gras ligt slap op de grond. Het is inmiddels de langste droogte in bijna vijftig jaar, toch hebben we het er nauwelijks nog over, er valt niet zo veel te zeggen. Naast het spoor staat het laatste schot van de versperring eenzaam te trillen in de warme lucht. Iemand heeft er graffiti op gespoten, oranje en groene strepen die niets betekenen, het is een triest gezicht.

Ik blijf in de zon staan tot mijn huid gloeit. Het DNA in de cellen van mijn opperhuid verandert door de straling: in de dubbele Helix wordt thymine aan thymine geknoopt, wat niet de bedoeling is. De bloedvaten in de laag daaronder verwijden, zodat er meer bloed doorheen past om mijn opperhuid te herstellen. Ik vind het een prettig idee dat mijn DNA verandert. Dat hoe langer ik hier sta, hoe meer ik van binnen anders word. Misschien, als ik lang genoeg in de velden blijf staan, verander ik in iemand die nu het juiste doet. Die doet wat hij moet doen, ook al wil hij dat niet.


Hij studeerde in 2011 met lof af aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU. Sindsdien schreef hij theaterstukken en hoorspelen voor onder andere BNNVARA, de VPRO, Bellevue Lunchtheater, De Hoorspelfabriek, Hummelinck Stuurman en Festival Over het IJ. Daarnaast was hij 8 jaar lang huisschrijver van het Utrechtse theatergezelschap Als de Beren Komen.

Zijn werk won prijzen op het Café Theater Festival (2012) en het Amsterdam Fringe Festival (2015), en werd genomineerd voor o.a. de ITs Playwriting Award (2011), de Zilveren Reissmicrofoon (2015) en de Prix Europa (2015, 2017). In 2017 ontving hij het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bezoek zijn website: https://www.koencaris.nl

 

 

 

Foto’s © Oscar van Beest 2020