Schrijver in residentie: Nineke Verhoofstad

September 2020

Nineke Verhoofstad

Nineke Verhoofstad (1985) groeide op in een dorp aan de Waal en studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze combineert storytelling, poëtische anekdotes en korte verhalen onder de noemer Ninekdote. Voor haar is het de kunst om dichtbij zichzelf te blijven en tegelijkertijd nog steeds in contact te zijn met haar publiek.
Wat ooit begon als een agendapunt bij vergaderingen is uitgegroeid tot een eigen interpretatie* van de anekdote:
ninek(dot)e(s/n): ninek’dot-e, korte verhalen en gebeurtenissen die hoognodige nood bij de verteller (Nineke) creëert om deze naar buiten te brengen

Bekijk hier de video van Nineke: Klik hier

Tekstfragment Sluis  Nineke Verhoofstad

Ik proef ijs uit een Italiaanse ijssalon met de wetenschap dat het recept van mijn grootmoeder Maria ontbreekt. Het verdween met Maria, voordat ze het kon overdragen aan mijn oma.
Achtergebleven bij de voormoeders uit de IJsvallei die weet hadden van de receptuur en achter de schermen het ijs draaiden. 
De onafhankelijke vrouwenkracht is weggedrukt in een familiegeschiedenis die de liefde voor het schepijs heeft vercommercialiseerd. Voor mij heeft het maken van ijs iets heiligs. Al laat ik vooropstellen dat ik de sensualiteit ervan niet schuw. 

Maria, ik hoop diep van binnen dat ook jij het als een hemels geschenk zag. Dat je je vingers hebt gedoopt in zaligheid. Dat je hebt gekreund en gegild van vreugde. En het ijs dat je daarna maakte zaliger dan zalig smaakte. En de mensen die het proefden er nog meer van konden genieten, omdat het ten volle uit de liefde voor jezelf kristalliseerde.


Bezoek haar website: http://www.ninekdote.nl

Foto’s © Oscar van Beest 2020