In residentie van: 24 tot en met 31 augustus 2014

paulien2De schrijfster, columniste, journaliste en theatermaakster Paulien Cornelisse was van 24 tot en met 31 augustus 2014 is in residentie in de gemeente Sluis. Ze gebruikte deze week om in alle rust aan nieuwe teksten te kunnen  werken. In 2015 zal ze voor een langere periode terug  naar de Residentie Sluis  terugkeren en kan het publiek in West Zeeuws-Vlaanderen  nader  met deze veelzijdige vrouw kennis maken. 

Paulien Cornelisse werd in 1976 geboren in Amsterdam. Ze studeerde psychologie en een korte tijd Taalwetenschap. Tijdens haar studie begon ze met kleinkunst bij Crea, de culturele organisatie van de Universiteit van Amsterdam, en met schrijven bij Folia, het universiteitsblad. Paulien is een creatieve duizendpoot, die wat het schrijven betreft  in 2009 doorbrak met haar boek:  Taal is zeg maar echt mijn ding, dat gaat over observaties van het dagelijkse moderne taalgebruik. In 2013 bereikte het boek de platina-status (500.000 exemplaren van verkocht). Het vervolg kon niet lang op zich laten wachten  en in 2012 verscheen  haar  tweede boek: En dan nog iets. In 2013 bereikte het boek de platina-status (500.000 exemplaren van verkocht). Paulien Cornelisse schrijft ook een wekelijkse column in nrc.next en NRC Handelsblad. Ook maakt ze maandelijks een dialoog voor het tijdschrift  Jan.In de herfst van 2010 won ze voor haar schrijfwerk de Tollensprijs. In 2012 werd En dan nog iets genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Verhalen
Sinds 2008 organiseert Paulien samen met Micha Wertheim Echt Gebeurd, een middag waarop mensen verhalen vertellen die ze zelf hebben meegemaakt. In april 2013 verscheen hiervan een luisterboek.

Theatermaakster
Op dit moment tourt ze met haar derde voorstelling  Maar Ondertussen  door  Nederland en voor jaar 2015 ook door Vlaanderen.

paulien1

De pers over Maar Ondertussen: “(…)de volstrekt originele humor van Paulien Cornelisse komt in het vlotte en gevarieerde Maar Ondertussen uitstekend tot zijn recht: keer op keer lukt het haar om je op een nieuwe, onverwachte manier naar grote en kleine zaken te laten kijken.”
(De Volkskrant)
“Paulien Cornelisse (…) heeft bij uitstek het talent om zulke grote en kleine kwesties samen te brengen in één redenering, en de wissewasjes herkenbaar genoeg te maken om hilariteit op te wekken.” (NRC Handelsblad)
“Haar grootste kwaliteit, naast het benoemen van geestige taalkronkels, is het combineren van humor en vertedering.” (Het Parool)
“(…) een ding is zeker, zelf is Paulien Cornelisse allesbehalve beige.” (De Telegraaf)
Eerdere voorstellingen van Paulien Cornelisse waren Dagbraken (premiere in 2008), en Hallo Aarde (premiere in 2011). In de herfst van 2010 won Paulien de Neerlands Hoop, een prijs voor de meest veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. De jury schreef: “(…) zij is tegendraads en vernieuwend en heeft een verrassend originele geest, waaruit eigenzinnige humor rond taal en bizarre vondsten ontspruiten en waarmee zij een zaal anderhalf uur weet te boeien en te vermaken.”
Website Paulien Cornelisse

Wikipedia

Columns NRC

Facebook